Pepparspray.info - överfallsspray med sting!
Pepparspray Lagliga alternativ Webbutiker Nyheter Kontakt
 

Smärtsam utbilning

Nu är alla poliser i yttre tjänst på Gotland utrustade med ytterligare ett vapen vid sidan av tjänstepistolen och batongen. Nu är alla beväpnade även med pepparspray.
Det nya vapnet skall göra det möjligt för poliserna att minska användandet av våld. När det inte räcker med ord skall sprayen tillgripas - teoretiskt sett istället för fysiskt våld eller batong.

I går genomfördes den sista utbildningsomgången för öns poliser. De fick lära sig hur man "skjuter" med sprayen, som har en räckvidd på upp till som mest 6 meter, även om 2-4 meter är bästa avståndet att spraya på. Det är just räckvidden som är en av fördelarna med sprayen. Polisen behöver inte gå i närkontakt med gärningsmannen.
För poliserna tog utbildningen inte stopp när man lärt sig handhavande av spraytuberna. Det var då som det verkligt tuffa började. För att få lägga till sprayen till sin tidigare arsenal måste nämligen poliserna visa att de själva kan fortsätta att jobba även när de blivit utsatta för sprut av pepparspray.
Sannolikheten för att det spiller på en polisman när en kollega använder sprayen är nämligen stor. Dessutom kan det vara bra att veta vad man utsätter sina motståndare för.

TUFFA KRAV
Den stentuffa övningen som genomfördes i brandstationens gymnastiksal innebar att var och en av de åtta deltagande poliserna utsattes för att få pepparspray i ena ögonvrån. Alla som varit med om detta kan intyga att det gör djävulskt ont. Den naturliga reaktionen är att göra allt för att så fort som möjligt bli av med sitt lidande, men detta var inte tal om vid provet.
I sprayat tillstånd måste polismännen kunna klara av tre olika moment om 30 sekunder vardera. Först gällde det att hålla en angripare ifrån sig med bara händerna, sedan samma sak med hjälp av batong och till sist att med stöd av sin pistol avväpna en knivbeväpnad motståndare och sätta handfängsel på honom.
Polismannen Jan Högberg var först ut. Han klarade provet med glans, men att han var plågad efteråt när han duschade ögonen med vatten både syntes och hördes.
- Det gäller att vara fokuserad och ha bestämt sig för vad man skall göra och sedan göra det, stönade han där han låg framstupa i duschen.

ANVÄNT 18 GÅNGER
Det nya är alltså att alla poliser i yttre tjänst på ön nu har en liten sprayburk i sitt bälte. Men pepparsprayen, som även kallas OC-spray (Oleoresin Capsicum), har faktiskt redan använts vid 18 tillfällen från år 2005 fram till i dag. Vid fem tillfällen har poliser själva fått medlet i ögonen.
Vad man vet har ingen som blivit sprayad varit tvungen att uppsöka sjukhus. Vapnet har en effekt som är övergående.

DOKUMENTERA
Att man har så noggrann statistik hänger samman med att varje polisman måste dokumentera allt användande av våldsmedel. Varje gång pepparspray kommer till användning måste alltså rapporteras.
Sprayen gör oftast den som blir beskjuten oförmögen att agera vidare. Oftast riktas ju strålen mot aggressiva och bråkiga personer. På polismannen som använt sprayen ställs kravet att han efter att först ha använt detta vapen snabbt skall kunna slå om och hjälpa sin lamslagne motståndare med saneringen.

Källa: Roland Olsson, gotlandstidningar.se, läs hela artikeln här.

 

 

Start sidan

2007 pepparspray.info PepparsprayLagliga alternativWebbutikerNyheterKontakt