pepparspray.info
  Produkter Webbutiker Nyheter Kontakta oss
   
 

Polisens användning av pepparspray ska granskas. Det har Justitieombudsmannen (JO) beslutat efter en inspektion på polismyndigheten i Kronobergs län. JO hittade flera fall där polisens agerande kan ifrågasättas.

Man i handbojor sprayades i polisbil
I ett fall har en berusad man i handbojor inne i en polisbil sprayats i ögonen sedan han blivit stökig.

Polisen har fått använda pepparspray i tjänsten sedan 2004. -Jag hade tänkt mig att användningen skulle ske i situationer där polisen möts av våld eller hot om våld, säger JO Mats Molin till SVT:s Aktuellt.

-Hela meningen med pepparspraysanvändningen skulle vara att trappa ner våldsanvändningen i samband med ett polisingripande. Inte att använda den där det riskerar att bli våld i övrigt, säger Mats Molin.

"En våldsanvändning från polisens sida"
I Sverige måste alla poliser genomgå en utbildning innan de får använda pepparspray i tjänsten.

-Det är ju ett vapen. Det kallas ett icke-dödande vapen. Och det är ju inte dödande som ett skjutvapen, men det är likväl ett vapen, som innebär en våldsanvändning från polisens sida. Det innebär att man måste se till att polisen använder pepparspray på ett sätt som är försvarligt, säger Molin.

Förutom fallen i Kronobergs län som JO har uppmärksammat, har JO även fått in klagomål från allmänheten som skickats vidare till åklagare. Även rikspolisstyrelsen har inlett en granskning av polisens användning av pepparspray.

Källa: svt.se

 

Till första sidan


2006 - 2011 pepparspray.info Produkter WebbutikerNyheterKontakta oss